Jesenska gnojidba drvenastih kultura Što sve morate znati o jesenskoj gnojidbi?

(Zadnja izmjena članka 01/10/2023)

Jesenska gnojidba drvenastih kultura

Jesenska gnojiva drvenastih kultura predstavlja važan tehnološki zahvat u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od jednogodišnjih kultura poput žitarica ili povrća, drvenaste kulture (vinova loza, maslina i ostale voćke) imaju sposobnost stvaranja zaliha hraniva u trajnim organima (drvu, korijenu). Tako skupljena hraniva se onda koriste u slijedećem vegetacijskom ciklusu.

S druge strane, aktivnost korijena u tlu traje gotovo cijeli izvan vegetacijski period. Osim vrlo kratkog dijela zime kada temperature u tlu padnu ispod 7°C, kada korijen ulazi u fazu mirovanja. Kako tijekom jesensko-zimskog mirovanja temperature zraka ne dopuštaju razvoj vegetacije korijen ostaje i dalje aktivan. Istovremena aktivnost korijena važna je za usvajanje hraniva i stvaranja zaliha za slijedeću vegetaciju.

Stoga je jesenska gnojidba vrlo važna tehnološka mjera kako bi se osigurali visoki i redovni prinosi drvenastih kultura i u slijedećoj vegetaciji.

Kako bi pomogli svim poljoprivrednim proizvođačima u provedbi ove važne tehnološke mjere, na portalu je objavljen cijeli niz korisnih članaka na temu jesenske gnojidbe.

jesenska gnojidba vinograda
Nakon završetka berbe u vinogradima počinje pravo vrijeme za jesensku gnojidbu

Stručni članci na temu “jesenska gnojidba” objavljeni na portalu Gnojidba.info

Glavni članak je “GNOJIDBA VINOGRADA I MASLINA U JESEN” gdje je opisana važnost jesenske gnojidbe, kako i zašto provesti analizu tla i na osnovi analize tla napraviti pravi plan gnojidbe. A koje je gnojivo bolje; mineralno ili organsko? Ili možda nova kombinacija organsko-mineralnih gnojiva ili peletiranih organskih gnojiva obogaćenih sa korisnim mikroorganizmima (mikorizama i trichodermom).

Zbog čega sva organska i organsko-mineralna gnojiva nisu ista i zašto je važno kod izbora ovih gnojiva poznavati koja je izvorna sirovina najbolja za proizvodnju organskih i organsko-mineralnih gnojiva pisali smo u članku “ORGANSKO MINERALNA GNOJIVA“.

Da bi tema oko organsko mineralnih gnojiva bila kompletna na portalu smo predstavili i liniju organsko-mineralnih gnojiva tvrtke Agribios Srl.. Ova gnojiva za bazu u proizvodnji koriste prirodno zreli stajski gnoj goveda i konja.

Osnovni proizvod je gnojivo VINODAR/VINODAR BIO koji se koristi za gnojidbu vinograda. Za jesensku gnojidbu nasada sa niskom količinom fosfora u tlu, preporuka je organsko mineralno gnojivo BIOPRIMUS NPK 5:7:2 koji sadrži 7% fosfora u organskom obliku.

Važnost mikroelemenata u jesenskoj gnojidbi drvenastih kultura

Osim važnosti makroelemenata (fosfora i kalija) i organske tvari u jesenskoj gnojidbi važno je poznavati i problematiku mikroelemenata. Koji su oblici mikroelemenata i zaštu su helati tako važni u jesenskoj folijarnoj gnojidbi drveanstih kultura pisali smo u članku “MIKROELEMENTI U GNOJIDBI DRVENASTIH KULTURA“.

Svakako jedan od najvažniji, pogotovo u gnojidbi vinove loze je cink (Zn), a zašto je cink (Zn) toliko važan, pogotovo na vapnenim/karbonatnim tlima možete pročitati u članku “VAŽNOST CINKA (Zn) U GNOJIDBI VINOVE LOZE“. A osim cinka (Zn) u jesenskoj gnojidbi, zbog sve većeg pritiska pojava bakterioza, naročito u uzgoju jabuka preporuča se primjena gnojiva TRADECORP Cu (gnojivo na bazi Cu-EDTA helata) i kako ga primjeniti u JESENSKOJ DEFOLIJACIJI NASADA JABUKA.

Jabuka berba
Pravilna jesenska gnojidba jamstvo je dobrog i visokog prinosa jabuke i u slijedećoj vegetaciji.

Primjena vapnenih materijala za korekciju kiselih tala

Svakako, vrlo važan tehnološki zahvat u jesenskoj gnojidbi je i korekcija kiselosti tla. Iako se o problemu kalcifiakcije puno priča svaku jesen, pravilna i redovna primjena još nije postala redovna praksa. Osim doze i vremena primjene, važan je izbor materijala za kalcifikaciju tla. Tako, osim standardnih materijala na bazi mljevenih vapnenaca (koji su i najjeftiniji izbor; ali im je i učinkovitost i najmanja) na tržištu se javljaju i novi materijali.

O novom granulatu na bazi fino mljevene krede i prednosti primjene takvih materijala u kalcifikaciji tala u nasadima drvenastih kultura, možete pročitati u slijedećem stručnom članku CALCIPRILL – kalcij-karbonat u obliku topivih granula za brzu i učinkovitu kalcifikaciju poljoprivrednih tala.


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info