Jesenska gnojidba drvenastih kultura Što sve morate znati o jesenskoj gnojidbi?

Jesenska gnojidba drvenastih kultura

Jesenska gnojiva drvenastih kultura predstavlja važan tehnološki zahvat u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od jednogodišnjih kultura poput žitarica ili povrća, drvenaste kulture (vinova loza, maslina i ostale voćke) imaju sposobnost stvaranja zaliha hraniva u trajnim organima (drvu, korijenu). Tako skupljena hraniva se onda koriste u slijedećem vegetacijskom ciklusu.

S druge strane, aktivnost korijena u tlu traje gotovo cijeli vanvegetacijski period. Osim kratkog dijela zime kada temperature u tlu padnu ispod 7 C, kada i korijen ulazi u fazu mirovanja. Kako tijekom jesensko-zimskog mirovanja temperature zraka ne dopuštaju razvoj vegetacije korijen ostaje i dalje aktivan. Istovremena aktivnost korijena važna je za usvajanje hraniva i stvaranja zaliha za slijedeću vegetaciju.

Stoga je jesenska gnojidba vrlo važna tehnološka mjera kako bi se osigurali visoki i redovni prinosi drvenastih kultura i u slijedećoj vegetaciji.

Kako bi pomogli svim poljoprivrednim proizvođačima u provedbi ove važne tehnološke mjere, na portalu je objavljen cijeli niz korisnih članaka na temu jesenske gnojidbe.

jesenska gnojidba vinograda
Nakon završetka berbe u vinogradima počinje pravo vrijeme za jesensku gnojidbu

Stručni članci na temu “jesenska gnojidba” objavljeni na portalu Gnojidba.info

Glavni članak je “GNOJIDBA VINOGRADA I MASLINA U JESEN” gdje je opisana važnost jesenske gnojidbe, kako i zašto provesti analizu tla i na osnovi analize tla napraviti pravi plan gnojidbe. A koje je gnojivo bolje; mineralno ili organsko? Ili možda nova kombinacija organsko-mineralnih gnojiva.

Zbog čega sva organska i organsko-mineralna gnojiva nisu ista i zašto je važno kod izbora ovih gnojiva poznavati koja je izvorna sirovina najbolja za proizvodnju organskih i organsko-mineralnih gnojiva pisali smo u članku “ORGANSKO MINERALNA GNOJIVA“. Da bi tema oko organsko mineralnih gnojiva bila kompletna na portalu smo predstavili i liniju organsko-mineralnih gnojiva tvrtke Euro Bio Fert Srl., koji za bazu u proizvodnji koriste prirodno zreli stajski gnoj goveda i konja (više u članku: “VINODAR/VINODAR BIO“).

Osim važnosti makroelemenata (fosfora i kalija) i organske tvari u jesenskoj gnojidbi važno je poznavati i problematiku mikroelemenata. Koji su oblici mikroelemenata i zaštu su helati tako važni u jesenskoj folijarnoj gnojidbi drveanstih kultura pisali smo u članku “MIKROELEMENTI U GNOJIDBI DRVENASTIH KULTURA“. Svakako jedan od najvažniji, pogotovo u gnojidbi vinove loze je cink (Zn), a zašto je cink (Zn) toliko važan, pogotovo na vapnenim/karbonatnim tlima možete pročitati u članku “VAŽNOST CINKA (Zn) U GNOJIDBI VINOVE LOZE“. A osim cinka (Zn) u jesenskoj gnojidbi, zbog sve većeg pritiska pojava bakterioza, naročito u uzgoju jabuka preporuča se primjena gnojiva TRADECORP Cu (gnojivo na bazi Cu-EDTA helata) i kako ga primjeniti u JESENSKOJ DEFOLIJACIJI NASADA JABUKA.

Jabuka berba
Pravilna jesenska gnojidba jamstvo je dobrog i visokog prinosa jabuke i u slijedećoj vegetaciji.

Time smo na portalu, kroz niz tehničkih članaka obradili temu jesenske gnojidbe drvenastih kultura.

Vrijeme je za nove tematske cijeline.  Jednu od tema koju ćemo svakako detaljno obraditi je kalcijizacija/kalcifikacija i upotreba novih granuliranih vapnenih materijala za popravak kiselosti i strukture poljoprivrednih tala. A uskoro i novu temu oko mikorizi i primjeni mikorize u poljoprivredi.

Urednik, 10. studenog 2020. godine


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.