Jesenska gnojidba drvenastih kultura Što sve morate znati o jesenskoj gnojidbi?

Jesenska gnojiva drvenastih kultura predstavlja važan tehnološki zahvat u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od jednogodišnjih kultura poput žitarica ili povrća, drvenaste kulture (vinova loza, maslina i ostale voćke) imaju sposobnost stvaranja zaliha hraniva u trajnim organima (drvu, korijenu), koja se onda koriste u slijedećem vegetacijskom ciklusu.

S druge strane, aktivnost korijena u tlu traje gotovo cijeli vanvegetacijski period, osim kratkog dijela zime kada temperature u tlu padnu ispod 7 C, kada i korijen ulazi u fazu mirovanja. Kako tijekom jesensko-zimskog mirovanja temperature zraka ne dopuštaju razvoj vegetacije, istovremena aktivnost korijena važna je za usvajanje hraniva i stvaranja zaliha za slijedeću vegetaciju.

Stoga je jesenska gnojidba vrlo važna tehnološka mjera kako bi se osigurali visoki i redovni prinosi drvenastih kultura i u slijedećoj vegetaciji.

Kako bi pomogli svim poljoprivrednim proizvođačima u provedbi ove važne tehnološke mjere, na portalu je objavljen cijeli niz korisnih članaka na temu jesenske gnojidbe.

jesenska gnojidba vinograda
Nakon završetka berbe u vinogradima počinje pravo vrijeme za jesensku gnojidbu

Glavni članak je “GNOJIDBA VINOGRADA I MASLINA U JESEN” gdje je opisana važnost jesenske gnojidbe, kako i zašto provesti analizu tla i na osnovi analize tla napraviti pravi plan gnojidbe. A koje je gnojivo bolje; mineralno ili organsko? Ili možda nova kombinacija organsko-mineralnih gnojiva.

Zbog čega sva organska i organsko-mineralna gnojiva nisu ista i zašto je važno kod izbora ovih gnojiva poznavati koja je izvorna sirovina najbolja za proizvodnju organskih i organsko-mineralnih gnojiva pisali smo u članku “ORGANSKO MINERALNA GNOJIVA“. Da bi tema oko organsko mineralnih gnojiva bila kompletna na portalu smo predstavili i liniju organsko-mineralnih gnojiva tvrtke Euro Bio Fert Srl., koji za bazu u proizvodnji koriste prirodno zreli stajski gnoj goveda i konja (više u članku: “VINODAR/VINODAR BIO“).

Osim važnosti makroelemenata (fosfora i kalija) i organske tvari u jesenskoj gnojidbi važno je poznavati i problematiku mikroelemenata. Koji su oblici mikroelemenata i zaštu su helati tako važni u jesenskoj folijarnoj gnojidbi drveanstih kultura pisali smo u članku “MIKROELEMENTI U GNOJIDBI DRVENASTIH KULTURA“. Svakako jedan od najvažniji, pogotovo u gnojidbi vinove loze je cink (Zn), a zašto je cink (Zn) toliko važan, pogotovo na vapnenim/karbonatnim tlima možete pročitati u članku “VAŽNOST CINKA (Zn) U GNOJIDBI VINOVE LOZE“. A osim cinka (Zn) u jesenskoj gnojidbi, zbog sve većeg pritiska pojava bakterioza, naročito u uzgoju jabuka preporuča se primjena gnojiva TRADECORP Cu (gnojivo na bazi Cu-EDTA helata) i kako ga primjeniti u JESENSKOJ DEFOLIJACIJI NASADA JABUKA.

Jabuka berba
Pravilna jesenska gnojidba jamstvo je dobrog i visokog prinosa jabuke i u slijedećoj vegetaciji.

Time smo na portalu, kroz niz tehničkih članaka obradili temu jesenske gnojidbe drvenastih kultura.

Vrijeme je za nove tematske cijeline, a jednu od tema koju ćemo svakako detaljno obraditi je kalcijizacija/kalcifikacija i upotreba novih granuliranih vapnenih materijala za popravak kiselosti i strukture poljoprivrednih tala i novu temu oko mikorizi i primjeni mikorize u poljoprivredi.

Urednik, 10. studenog 2020. godine


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.