Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (2)…. 2. dio: U sridu.....ili zašto je FOKUS važan?

(Zadnja izmjena članka 11/05/2021)

Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (2)

Druga pogreška zbog koje je moguće da ne uspijete u ostvarenju višeg prinosa (i primjene tehnologije gnojidbe) je nedostatak FOKUSA.

fokus u primjeni tehnologije gnojidbe
FOKUSirajte se u primjeni tehnologije gnojidbe!

2. NEDOSTATAK FOKUSA

I ima objašnjenje za to. Tehnologija gnojidbe je kao čarobna škrinja s blagom, puna sjajnih proizvoda i jedinstvenih, najboljih, učinkovitih, i raznih -inih proizvoda koji vas odvraćaju sa puta kojim ste krenuli kada ste donijeli odluku za primjenu bolje tehnologije gnojidbe. Sve izgleda uzbudljivo, a pored toga na internetu i u stručnim časopisima, te na e-mail stalno vam stižu nove ponude o tom “baš pravom gnojivu” koji će vam ostvariti porast prinosa o kakvom ste oduvijek razmišljali. Prijatelji vam govore za novo gnojivo, koje je “jedinstveno i najbolje, a ima i nisku cijenu” (da, uvijek ima jeftiniji; i uvijek će Dacia biti jeftinija od Mercedesa, ne bez razloga; iako su i jedan i drugi automobili, koji će vas dobro služiti u prijevozu) a na internetu nalazite različite programe gnojidbe. Odjednom, želite raditi sve; sva gnojiva, sve programe.

Pitate se, da li kupiti “ovo najbolje gnojivo”, ili ovo “jedinstveno”; možda je bolje, pa onda samo još ovo, pa ono… I vrlo brzo, sva ta hrpa informacija i prilika vas preplavi, zbuni i na kraju zaboravite što je vaš cilj koji ste htjeli ostvariti.

Bez fokusa teško ćete “pogoditi” u centar mete.

Zapravo, ako sada ovo čitate i potvrdno klimate glavom, vjerovatno je i u vašoj glavi pravi kaos informacija i želja. Ako mislite da sam ja u svojim počecima bio nešto pametniji, griješite. I ja sam upao u tu zamku, da sam htio raditi sve u tehnologiji poljoprivredne proizvodnje (gnojiva, sjeme, oprema, natapanje itd.) dok nisam shvatio da me to ne vodi nikamo, već umjesto toga mi je sva energija bila raspršena, a učinak zanemariv. Nemojte zaglaviti u selu “AMATER-ovići”.

Umjesto amatera koji ne zna što čini, postanite pravi profesionalac, VODITELJ PROIZVODNJE.

Kada sam započeo sa tehnologijom poljoprivredne proizvodnje (nakon završetka Agronomskog fakulteta), htio sam se uhvatiti u koštac sa svime, raditi sto (brojkom: 100) stvari jer mi se svaka nova prilika činila kao pravo riješenje. I nisam ostvarivao rezultat koji sam htio. A tada se kod mene dogodio onaj a-ha trenutak. Onaj moment spoznaje kada sam shvatio. I tada se sve promijenilo. Odabrao sam područje tehnologije gnojidbe, i krenuo tim putem. Rezultati su tada potpuno prirodno došli i portal www.gnojidba.info je doslovno ekspolodirao (više od 40.000 posjetitelja/mjesečno). Sada se pitate što je bio taj a-ha trenutak? I kako da ga vi primjenite da bi ste postigli vrhunski uspijeh?

Tajna uspijeha je jedna riječ – FOKUS! Da, to je to. Nije neka tajna baš, ali je mnogo teže nego mislite.

Da je lako, svi bi bili fokusirani kao lav koji vreba svoj plijen i znali bi što treba raditi. Vidite lako je skrenuti pogled s cilja ako niste od početka fokusirani. Međutim, ono što sam ja shvatio je slijedeće. Sve dok pokušavate biti na više mjesta odjednom, nećete biti nigdje. Ima jedna narodna: “Sto baba, kilavo dite”.

Kada nađete pravog, vrhunskog tehnologa, držite ga se. Pravi, vrhunski tehnolog ima cijenu, ali nema vremena.

Čovjek je kao i vi, i njegov dan traje 24 sata. Ukoliko odustanete, u “vaše vrijeme” upasti će netko drugi, i time ćete si uglavnom trajno onemogućiti “povratak”; jer slobodnih termina više nema. Nažalost, vidio sam i previše onih koji se puni entuzijazma uključe u promjenu tehnologije gnojidbe, ali odustanu već na početku zbog nedostatka fokusa.

ZAMPAMTITE, NIJE STVAR U TVRTKI (kompanji, proizvođaču, zastupniku gnojiva) nego u TEHNOLOGU (čovjeku).

Kako inače objasniti da u istom kvartu jedan kafić posluje odlično, a drugi zjapi prazan. Kako je moguće da neki zarađuju u poljoprivrednoj proizvodnji, dok drugi ne uspijevaju u tome. FOKUS!

Dobivam mnogo poruka i upita gdje mi ljudi kažu kako im sve na mom portalu zvuči interesantno, ali me pitaju mogu li im garantirati da će i oni uspijeti u promjeni tehnologije gnojidbe i ostvariti veći prinos. Kratak je odgovor – NE MOGU. U životu ne postoji takvno nešto, kao što je grancija uspijeha.

On će uvijek ovisiti o čovjeku, njgovoj osobnoj motivaciji, uloženom trudu i želji za učenjem i primjenom naučenog. Ali ono što vam mogu jamčiti je da ćete…

  • ako slijedite savjete na portalu i moje osobne savjete
  • “naoružate” se laserskim fokusom
  • i ne dopustiti da vas išta (pogotovo sveznalice i “glumci”) odvrate sa puta

… ostvariti uspijeh u primjeni tehnologije gnojidbe i veći i kvalitetniji prinos.

Put do kvalitetnog prinosa nije jednostavan…..

A do tada, ponovo svratite na početnu stranicu portala, pročitajte članke i preporuke i pogledajte slike, kako se može ostvariti veći i bolji prinos.


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info