Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (1)…. 1. dio: Uvijek ima jedan ali....PASIVNOST

(Zadnja izmjena članka 11/05/2021)

Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos

Ako redovito pratite portal gnojidba.info onda ste već mogli vidjeti da sam zaljubljenik, štoviše pasionirani zaljubljenik u tehnologiju gnojidbe (a od davne 2013. godine; točnije 1.8.2013 gnojidba postaje i moj puni posao, otvaranjem tvrtke Agro Expert d.o.o.). Vrlo često znam reći da je to “moj posao”. Priznajem da sam dugo radeći ovaj posao, postao pomalo subjektivan, ali ne mogu si pomoći. Gnojidba je moj profesionalni izazov, i ja to tako u potpunosti prihvaćam.

gnojidba jabuke
Gnojidba je važan zahvat za kvalitetne prinose

Tehnologija gnojidbe je prokleto fantastična, da ćete se na prvi pogled u tehnologiju zaljubiti (ali pod uvjetom da je primjenjujete na pravi način).

Danas na tržištu EU ima više od 10.000 različitih gnojiva; osnovna NPK, monognojiva, tekuća, granulirana, u gelu i bez gela, startna, sa mikroelementima, sa poznatim i nepoznatim elementima, na bazi algi, momentalnog učinka, produljenog djelovanja, maksimalne koncentracije, jedinstvena,najbolji, maksimlane učinkovitosti, šareni ili jednobojni,  jedina i još na tisuće drugih provjerenih ali i izmišljenih epiteta koji ne drže vodu; sve je to svijet gnojidbe danas.

Ali… (uvijek ima jedan ali)… kao i u svakom drugom poslu u životu, i u primjeni gnojiva možete biti više ili manje uspiješni. To će prije svega, ovisiti najviše od vas samih, ne toliko od vanjskih okolnosti, ne toliko od mene i članaka objavljenih na portalu gnojidba.info. Iako je portal tu zbog vas, da vam pomogne. Imam potrebu ukazati vam na najčešće razloge koji bi mogli biti kobni za vaš uspijeh. To su vrlo konkretni i jasni razlozi koji čuče u svakom od nas. Pitanje je samo da li ste dovoljno svjesni da ih na vrijeme uočite i uklonite. Također, u ovom članku ću vam ponuditi riješenja za svaku od tih prepreka.

1. PASIVNOST

Ovo je izuzetno česta i opasna prepreka koja vas može trajno sputavati i ne dospustiti vam da postanete uspiješni u bilo čemu. Ova prepreka se manifestira u bezgraničnom čekanju i potpunoj neaktivnosti.

Koliko ste si puta zacrtali određeni cilj, ali nikada niste stvarno započeli put do tog cilja. Uvijek ste čekali “bolja vremena”. Samo je problem što ta “bolja vremena” nikada nisu došla. Ustvari to je iluzija, a zapravo je najobičniji izgovor za odgađanje početka djelovanja. Jasno je kako pravi razlozi za ovo “vječito odgađanje” leže u iracionalnom strahu od neuspijeha. Povući ću jednu paralelu između ovoga i odgađanja prilaženja lijepoj djevojci (strah mnogih muškaraca). Teško je prići jer se plaše odbijanja i ismijavanja (pogotovo pred društvom). U oba slučaja strah je potpuno isti, a to je STRAH OD NEUSPJEHA. Daleko je jednostavnije ostati u zoni uvjetne sigurnosti i udobnosti, te se skrivati iza nepostojećih razloga vječite odgode.

Ništa drugačije nije sa tehnologijom gnojidbe. Sve ćete lijepo pročitati na portalu, skinuti programe gnojidbe, pregledati podatke o gnojivima i biti ćete ushićeni i sretni zbog novih mogućnosti koje vam se pružaju. Međutim, nikako da započnete sa konkretnim koracima koji su nužni preduvijet za uspijeh u gnojidbi i ostvarivanju viših i boljih prinosa.

Možda ćete sada reći kako trebate još malo sve pročitati i usporediti (ok, razumljivo).

Možda ćete sami sebe uvjeriti kako ćete za iduću kulturu primjeniti druga gnojiva i ostvariti bolji prinos.

Možda će vam se učiniti kako trenutačno nemate dovoljno vremena.

Znate kako se takvo stanje naziva? PASIVNOST. I to je veliki problem.

Pasivnost ne donosi riješenja….niti visoke prinose.

Trebate je prepoznati i prihvatiti. Nije dovoljno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, već je potrebno također poduzeti i pravu akciju. Nažalost, poznajem mnoge poljoprivredne proizvođače, koji su iz te jednadžbe izostavili ovaj posljedni sastojak. Što učiniti? Svakog dana uzmite jednu žlicu lijeka koji se zove – DJELOVANJE (AKTIVNOST)!

Napišite na papir zadatke koje morate odraditi, i to za svaki dan posebno. Ja imam dobru naviku da dan prije sastavim listu zadataka koje trebam obaviti i trudim se da ih što više obavim. Ponekad se dogodi sa iskoče drugi prioriteti (odgovor na hitan poziv ili e-mail, pomoć u primjeni gnojiva, hitan odlazak na teren i sl.) ali je bitno da budete dosljedni i uporni u izvršavanju zacrtanih ciljeva.

Znate li angdotu o zecu i kornjači?

Kladili se zec i kornjača tko će pobjediti u utrci i prvi stići do cilja. Utrka krenu, zaleti se zec i misleći da nema šanse da ga sporija kornjača dostigne, stane i zadrijema par koraka do ciljne ravnine. No, kornjača koja se stalno i uporno kretala naposljetku pretekne zeca i prva uđe u cilj. I tako zec izgubi. Ne zato što je sporiji, nego jer je stao i zadrijemao. “Spavate” li i vi? Ako da, vrijeme je da se “probudite” i krenete prema cilju, jer, ma koliko god sporo mislili da idete, uvijek je bolje kretati se nego stajati na mjestu.

Što to konkretno znači u primjeni tehnologije gnojidbe? Nema razlike između ovog ili bilo kojeg drugog posla.

Ovdje je situacija jasna i konkretna. Imate savjete, programe gnojidbe, opise gnojiva, rezulate primjene koje će vam sigurno pomoći na putu do višeg i boljeg prinosa kultura. Sve što trebate učiniti je slijediti ih i korektno odraditi.

Biti ću još precizniji: vi morate prevladati ovu zapreku jer ako to ne učinite, ništa od višeg i boljeg prinosa, ništa od više novaca. Zar ne bi bila prava šteta ne iskoristiti ovakvu poslovnu priliku?

Ako je vi ne iskoristite, budite uvjereni da će to učiniti netko drugi; jer vaša konkurencija je već primjenila savjete u gnojidbi i bere više i bolje prinose od vas.

Aktivna konkurencija već ostvaruje veće prihode….

A do tada, ponovo svratite na početnu stranicu portala, pročitajte članke i preporuke i pogledajte slike, kako se može ostvariti veći i bolji prinos.


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info