Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (3) 3. dio: SUMNJA? Oprez ili nešto više?

(Zadnja izmjena članka 11/05/2021)

Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (3)

Ovo je nastavak predhodna dva članka, u kojima sam ukazao na dvije česte pogreške koje vas mogle stajati uspijeha; pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos. Na redu je treća zapreka, koju morate prevladati ako želite savladati tehnologiju gnojidbe, kako bi ostvarili viši prinos i više zaradili.

3. SUMNJA U (NOVU) TEHNOLOGIJU GNOJIDBE

Uvjeren sam da je za mnoge ovo nezgodna zapreka jer nešto u njima im ne dopušta da povjeruju u mogućnosti koje stoje pred njima. Imao sam popriličan broj poljoprivrednih proizvođača, koji nakon što su odlučili primjeniti određenu tehnologiju gnojidbe, provedu narednih mjesec dana i više sumnjajući jesu li donijeli pravilnu odluku; da li je to gnojivo doista tako učinkovito ili postoji nešto bolje i jeftinije? Ah da…..jeftinije.

Stanovita doza sumnje je potrebna jer je to osnova opreza…ali previše sumnje koči primjenu novih tehnologija.

Vrijeme provedeno u sumnji ih koči da naprave iskorak i ostvare značajniji uspijeh, te onda ponovo primjenjuju staru (i neučinkovitu) tehnologiju gnojidbe.

Jednom je Einstein jasno rekao da “znanje” koje nas je dovelo do problema, nije dovoljno da taj isti problem riješi. Što jednostavno znači da sami ne možete riješiti nastali problem.

Tako proizvođači sumnjaju da cijela stvar uopće funkcionira i nisu sposobni izaći iz svojih ograničenih okvira. Jasno je da je ovo problem koji se mora u potpunosti ukloniti, jer je jedino tako moguć napredak u primjeni nove i učinkovitije tehnologije. Ne znam da li ste čuli staru kinesku priču o žabi koja je cijeli svoj život provela u bunaru? (ovo je link na original priču).

Priča o žabi u bunaru

Rođena je tamo (u bunaru), i sve što zna su zidovi koji je okružuju, komadić neba koji se stalno mjenja i ono malo vode u kojoj živi. Ona ne poznaje ništa osim toga. To su njene granice percepcije. To je njezin svijet. Jednog dana na rubu bunara pojavila se jedna kornjača, koja je pokušala ovoj “bunarskoj žabi” dočarati život u velikoj bari. Pričala joj je o vodi koja se spaja sa nebom i kojoj kao da nema kraja. Pričala joj je o ogromnom nebeskom svodu i ostalim fantastičnim stvarima. Naš mali bunarski junak nije to mogao shvatiti, što je i razumljivo, obzirom da nikada nije vidio tako nešto. Međutim, nije važno to njegovo nerazumjevanje nečega što nikada nije iskusio. Pitanje je može li on prihvatiti postojanje to “novog svijeta”?

Prihvatiti novu tehnologiju; raditi kvalitetnije, ubirati više.

Može li biti dovoljno uvjeren u to da bi se mogao odlučiti izaći iz poznatih zidova i krenuti u taj, njemu potpuno stran i novi svijet?

Jeste li vi “žaba u bunaru ?

Nije sramota biti “žaba u bunaru”, jer smo to svi mi kada se prvi puta susretnemo sa novim stvarima i izazovima. Važno je da li smo spremni izaći iz poznatog nam prebivališta u potrazi za novim svijetom i novim mogućnostima. Problem je očit i prilično jak.

Ako vam ja sada kažem da ćete promjenom tehnologije proizvoditi više, u vama će se prije svega javiti sumnja. Zašto? Zato što ste do sada proizvodili malo, lošije kvalitete. Isto tako, moguće je da sumnjate u bolje rezultate, veći prinos, jer se povodite za mišljenjem osoba koje su vam bliske (obitelj, prijatelji, poznanici – tzv. “kradljivci snova”), ali uopće nemaju blage veze o cijeloj ovoj temi, zar ne? Koji su njihovi proizvodni rezulati? Bave li se uopće poljoprivrednom proizvodnjom? Znaju li kako izgleda kvalitetna jabuka? Znaju li koliki je prinos krumpira po hektaru? Koliko suhe tvari ima kvalitetan plod jagode? Jasno je da, ukoliko budete sumnjali u primjenu nove tehnologije gnojidbe koja je pred vama, uvjeren sam da nećete uložiti dovoljno pažnje, energije i vremena. Rezultat toga može biti da ćete odustati od cijele ove ideje i sve će ovo biti za vas samo jedan neostvareni san, još jedna propuštena prilika.

Ima li to za vas smisla? Kojeg ste vraga uopće kretali u cijelu ovu priču, ako niste spremni posao odraditi do kraja? Ako to već niste do danas učinili, sada je krajnje vrijeme da izađete iz vlastitih okvira koji vas sputavaju i ograničavaju. Dozvolite sebi povjerovati u jedan bolji način proizvodnje, u kojem ćete u potpunosti savladati tehnologiju gnojidbe i ostvariti veći i bolji prinos. Morati ćete to učiniti. Morati ćete se osloboditi sumnje koja vas truje i onemogućava vaš napredak. Dopustite sebi nove mogućnosti i zaronite u njih svim svojim bićem. To je nužno i bez toga ćete ostati točno tu gdje se i sada nalazite.

Što, dakle, trebate učiniti kako bi ste izbjegli ovu zamku sumnje?

Zapitajte se jedno; zašto ne bi ste ovog puta učinili nešto što obično ne činite? Zašto ne bi ste uskočili u ovu poslovnu priliku, prihvatili nove tehnologije gnojidbe i pridružili mi se u ovoj priči. Mnogi su to učinili, i pomaci u proizvodnji su značajni. Nema razloga da i vi ne učinite isto i izaberete nove mogućnosti koje vam mogu pomoći da ubirete bolje i više.

Visoki i kvalitetni prinosi u poljoprivredi su uvijek rezultat pravilne primjene moderne tehnologije u gnojidbi.

Hvala vam što me pratite, što pratite moj rad na ovom portalu, i primjenjujete moje savjete. Ovim člankom završili smo kolumnu o najčešćim pogreškama zbog kojih nećete imati viši prinos – PASIVNOST, NEDOSTATAK FOKUSA i SUMNJA.

Pozivam Vas da mi se pridružite. Javite se na e-mail: david.gluhic@agroexpert.hr, pišite o svojim iskustvima i problemima u gnojidbi, i zajedno učinimo nove pomake u tehnologiji gnojidbe.


Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info