Biimore biostimulator Novi ultra-učinkoviti biostimulator tvrtke Rovensa Next (ex. Tradecorp)

(Zadnja izmjena članka 02/10/2023)

Biimore

Od početka 2023. godine na hrvatskom tržištu dostupan je novi biostimulator Biimore tvrtke Rovensa Next (ex. Tradecorp) iz grupe ultra-učinkovitih biostimulatora. Radi se o posebnoj grupi biostimulatora koji se primjenjuju u vrlo niskim dozama (svega 100-250 mL/1 ha) te imaju snažan učinak na povećanje kvalitete poljoprivednih kultura.

Ultra-učinkoviti biostimulatori postižu snažan učinak na kvalitetu i visinu prinosa u vrlo malim dozama.

Do sada je kroz brojna testiranja (više od 300 certificiranih agronomskih pokusa) potvrđen pozitivan učinak biostimulatora Biimore na brojne poljoprivredne kulture, od kojih se za hrvatsko tržište posebno ističu:

 • JABUKA – jači intenzitet obojenosti plodova (za obojane sorte), više suhe tvari u plodovima i veći kalibar plodova (više plodova tržne kategorije 70-75 mm)
 • TREŠNJA – veća masa plodova i više suhe tvari
 • GROŽĐE – veća masa grozda i više suhe tvari
 • STOLNO GROŽĐE – ranije dozrijevanje i viši prinosi
 • INDUSTRIJSKA RAJČICA – značajn rast prinosa (+20%) i više suhe tvari (+5% Brix)
 • SOJA – više zrna u mahuni i veći prinos po hektaru (+12%)
Učinak biostimulatora Biimore na bolju obojenost jabuke
Učinak biostimulatora Biimore na bolju obojenost ploda jabuke

Zašto je biostimulator BIIMORE poseban proizvod na tržištu, te ponosno ima oznaku “ReEVOLUTION”?

Biimore je ultra-učinkovit biostimulator dobiven bakterijskom fermentacijom melase šećerne trske sa odabranim sojevima bakterija Corynebacterium glutamicum. Osim jedinstvenog soja bakterija, u proizvodnji se primjenjuje posebni patentirani proizvodni proces, što rezultira dobivanjem biostimulatora visoke koncentracije aktivne tvari i snažnog učinka u malo dozi. Razlog za visoku učinkovitost biostimulatora Biimore je njegova jednstvena kombinacija primarnih i sekundarnih metabolita bakterija, uključujući L-α-aminokiseline, vitamine, polisaharide i cijeli niz ostalih bioaktivnih sastojaka.

Biimore je službeno registrirani na tržištu Europske unije kao „nemikrobni biljni biostimulator“ prema novoj EU uredbi o gnojidbenim proizvodima 2019/1009 te ima odobrenu CE 2086 oznaku proizvoda. Registriran je za primjenu na svim poljoprivrednim kulturama (vinova loza, maslina, krumpir, jabuka, lijeska i dr.).

Što su primarni spojevi, posebnost biostimulatora Biimore?

Primarne spojeve stvaraju organizmi ili stanice, te su neophodni za normalan rast, razvoj i reprodukciju. Oni obavljaju temeljne fiziološke funkcije u organizmima ili stanicama. Nedostatak primarnih spojeva dovodi do smrti ili odoumiranja stanica unutar biljaka. Najčešći primarni spojevi su glukoza, gutamati i dr.

A štu su sekundarni spojevi, također prisutni u bisotimulatoru Biimore?

Sekundarne spojeve stvaraju organizmi i stanice, ali nisu izravno uključene u procese za normalan rast, razvoj ili reprodukciju. Umjesto toga, njihova funkcija je poboljšati okoliš u kojem organizam živi. Ove sekundarne spojeve proizvode stanice u vrlo malim količinama i teško ih je pojedinačno izdvojiti. Stoga je vrlo važno tijekom rasta i razvoja poljoprivrednih kultura redovno primjeniti biostimulatore koji sadrže visoke količine sekundarnih spojeva. Najčešći sekundarni spojevi su vitamini, fenoli, pigmenti i dr.

Jedinstvena kombinacija primarnih i sekundarnih spojeva u biostimulatoru Biimore, ključ su izvarednog učinka na visinu i kvalitetu prinosa plodova brojnih poljoprivrednih kultura.

Kako radi biostimulator Biimore?

Upotreba biostimulatora ima dirketan učinak na metabolizam ugljikohidrata, posebno na njihovu sintezu i mobilizaciju unutar biljke. Primjena utječe na fotosintetsku aktivnost i pojačan razvoj biljnih tkiva, što rezultira većim plodovima i više suhe tvari u plodovima poljoprivrednih kultura.

Biimore učinak na grožđe
Biostimulator Biimore postiže izvaredan učinak na brojnim poljoprivrednim kulturama, pa tako i na kvalitetu grožđa vinskih sorata

Gdje nabaviti biostimulator Biimore?

Biostimulator Biimore može se nabaviti kod ugovorenih nacionalnih distributera tvrtke Rovensa Next (ex. Tradecorp) za tržište Hrvatske i Slovenije.

Ugovoreni nacionalni distributer za tvrtku Rovensa Next (ex. Tradecorp)Naziv tvrtke i kontakt
HRVATSKAAgro Expert d.o.o., Trg Sv. Bernarda 12, 52 452 Funtana (Poreč)
tel: 098/435-129
mail: david.gluhic@agroexpert.hr

Za tržište Hrvatske, biostimulator Biimore dostupan je kroz prodajne partnere tvrtke Agro Expert d.o.o.:
1. Kokot Agro d.o.o., Trešnjevka 22, 10 450 Jastrebarsko (tel: 01/5616-370)
2. Vino Artis d.o.o., Istarska 29, 52463 Višnjan (tel: 052/449-173)
SLOVENIJAJurana d.o.o., Limbuška cesta 64a, 2000 Maribor (tel: 02/421-5363)

Više o biostimulatoru Biimore:

Dossier Biimore (ENG; *.pdf dokument o proizvodnji i učinku biostimulatora)

Biimore, The ReEvolution is here (link na web stranicu o biostimulatoru Biimore)

Biimore, The ultra-efficient biostimulant obtained from an exclusive and sustainable plant fermentation (link na službenu stranicu tvrtke Rovensa Next)

Sastav i doza primjene:

 • Ukupni dušik (N) ………….. 5,5%
 • Organski dušik (N)…………. 3,3%
 • Slobodne aminokiseline ………….. 20,0% (m/m)
 • Glutaminska kiselina…………………. 20,0% (m/m)

PREPORUKA ZA FOLIJARNU PRIMJENU:

BIIMORE je učinkovit u primjeni u malim dozama. Koncentracija za primjenu u folijarnoj primjeni su od 0,02-0,04%. Primjena dovoljnog volumena vode je ključna za dobar učinak biostimulatora. Primijeniti min. 200-300 lit vode za 1 ha za ratarske kulture. Za drvenaste kulture primijeniti 500-600 lit vode/ha

Drvenaste kulture (voćke, vinova loza): 50-200 mL/ha. Primijeniti od završetka cvatnje do dozrijevanja plodova (BBCH 73-81 faza) u 1-3 primjene u razmaku od 14-21 dan.
Povrtne kulture: 25-75 mL/ha. Primijeniti u intervalima od 10-14 dana za bolju kvalitetu plodova i viši prinos.
Ukrasno bilje, cvijeće: 25-75 mL/ha. Primijeniti 1 do 3 puta tijekom vegetacijskog ciklusa. Za ukrasno grmlje prvi tretman nakon rezidbe.
Ratarske kulture:

 • Pšenica  25-100 mL/ha u 2 do 3 primjene (primijeniti u fazama BBCH 31, 39, 65).
 • Soja 25-100 mL/ha. Primijeniti prije i nakon završetka cvatnje soje
 • Kukuruz: 25-100 mL/ha.

Ne prekoračiti preporučene doze primjene. Dobro protresti prije primjene.

KOMPATIBILNOST: Biostimulator BIIMORE je kompatibilan sa primjenom agrokemijskih proizvoda koji se standardno primjenjuju u poljoprivrednoj proizvodnji, osim proizvoda sa izrazito alkalnom pH vrijednosti. Preporuča se test kompatibilnosti kod prve primjene proizvoda. Za dodatna pitanja kontaktirati stručnu službu za primjenu proizvoda.
ČUVANJE PROIZVODA: Proizvod čuvati samo u original ambalaži. Na suhom i hladnom mjestu. Ne izlagati direktnom sunčevom svijetlu i od ekstremnih temperatura. Čuvati na temperaturi 5 – 45ºC.

PROIZVOD ZA PROFESIONALNU PRIMJENU

Proizvođač: ROVENSA NEXT, Parque Empresarial Cristalia, Edificio Onic 5, 6ta planta. Vía de los Poblados, 3. 28033 Madrid (Španjolska), EU. Tel: +34 913 273 200

Rezultati detaljnih agronomskih pokusa o primjeni biostimulatora Biimore (uskoro):

Rezultati agronomskih pokusa na jabuci (Sveučilište u Ljubljani, sorta Pinova)

Jabuka Biimore pokus