Cjenik gnojiva za krumpir Preporučeni cjenik gnojiva za krumpir za sezonu 2024.

(Zadnja izmjena članka 10/03/2024)

Cjenik gnojiva za krumpir

Nakon što smo na portalu Gnojiva.info objavili Program gnojidbe krumpira, slijedi i objava cjenik gnojiva za krumpir za sezonu 2024. Zbog iznimnog rasta i potražnje za krumpirom prošle, 2023. godine, veliki broj poljoprivrednih proizvođača će ove godine krenuti u sadnju krumpira. Put do visokog prinosa nije niti lagan niti jednostavan, a pravilna gnojidba je važan zahvat u postizanju visokog prinosa.

U cjenik su uključena sva gnojiva (ukupno 13 gnojiva). Od početne faze tretiranja gomolja, do završnih faza folijarne primjene kalija (K) radi veće količine suhe tvari u gomoljima, koja će značajno povećati mogućnost čuvanja gomolja u skladištu.

Proizvođači folijarnih gnojiva za krumpir; Artal, Rovensa Next i Carbotecnia

Cjenik gnojiva za krumpir je podijeljen u slijedeće dijelove:

Faza primjene:
Gnojiva
Tretiranje gomolja
Vigor Seed
Biostimulatori
Delfan Plus
Amalgerol Essence
Mikroelementi
Tradecorp Zn
Mikrochelat Zn-15
Makroelementi
Calitech
Folur
Final K
Foliartal K50
Epso Top
Specijalni proizvodi
Copfort
Pinophytal Mix
Reductal pH

Ukratko o tehnologiji folijarne gnojidbe krumpira

Tretiranje gomolja

Tretiranje gomolja posebnim gnojivima (gnojivo VIGOR SEED) važna je tehnološka mjera, jer omogućava dobar start i rast krumpira, pogotovo u nepovoljnim klimatskim uvjetima nakon sadnje. Vrlo često nakon sadnje dolazi do pada temperature ili pojave veće količine kiše, i to nepovoljno djeluje na nicanje krumpira. Tretiranje gomolja se vrši prskanjem prije sadnje ili potapanjem gomolja (praktično za manje površine). Gnojivo Vigor Seed je kompatibilno sa primjenom ostalih preparata (pesticida) a doza primjene je 1 lit/1.000 kg gomolja.

Primjena biostimulatora

Primjena biostimulatora nužna je tehnološka mjera u borbi protiv svih stresnih uvjeta tijekom vegetacije krumpira. Na početku nakon nicanja su to najčešće niske temperature na koje je krumpir vrlo osjetljiv te moguće štete od primjene hrebicida u tretmanima nakon nicanja krumpira. Kasnije, glavni stresni uvjeti postaju suša i visoka temperatura, koje ometaju rast gomolja, te gomolji ostaju sitni i lošije kvalitete.

U ponudi za primjenu u krumpiru su dva provjerna biostimulatora; DELFAN PLUS (na bazi aminokiselina) i AMALGEROL ESSENCE (kompleksni biostimulator sa 7 grupa bioaktivnih sastojaka). Za siguran učinak u krumpiru, doze primjene kreću već od 1 lit/ha (biostimulator Delfan plus) ili 3 lit/ha (biostimulator Amalgerol Essence).

Polje krumpira u cvatnji

Primjena mikroelemenata

Glavni mikroelement za primjenu u gnojidbi krumpira je cink (Zn). Cink potiče bolje zametanje gomolja (više gomolja, veći potencijalni prinos krumpira). Primjenom u drugom dijelu vegetacije, potiče bolji rast i razvoj gomolja, zbog pozitivnog učinak cinka (Zn) na sintezu prirodnog hormona rasta, auxina (Što je hormon auxin?).

Za folijarnu gnojidbu krumpira, preporuča se primjena gnojiva na bazi Zn-EDTA helata. Ovaj oblik se brzo i lako usvaja u list (za razliku od Zn-sulfata koji se sporo usvaja) i dobro se mješa sa svim sredstvima za zaštitu bilja. U ponudi s dva porizvoda, TRADECORP Zn (14% Zn-EDTA helat) i MIKROCHELAT Zn-15 (15% Zn-EDTA) helata. Gnojivo MIKROCHELAT Zn-15, trenutno ima najpovoljniju cijenu na tržištu, te je cijena gnojiva za 1 ha (doza primjene 1 kg/ha) svega 16,05 EUR.

Primjena makroelemenata (N,P,K,Mg,S)

Iako se veći dio makroelemenata riješava u gnojidbi kroz tlo (osnovna gnojidba i prihrana dušičnim gnojivima), ipak često postoji potreba za dodatnu primjenu makroelemenata.

Element
Uloga
Kada dodatno folijarno primjeniti?
Dušik (N)
Element prinosa
Kod suše/nedostatka vode. Veliki broj gomolja (visoki prinos). Nepravilna i nedovoljna primjena u prihrani putem tla
Kalij (K)
Element kvalitete (suhe tvari/škroba)
Kod nedostatka vode/suše
Magnezij (Mg)
Aktivator fotosinteze
2-3 tretmana kroz vegetacijski ciklus
Sumpor (S)
Bolja iskoristivost dušika (N)
Zajednička primjena sa magnezijem (primjena Mg-sulfata)

Od makroelemeanta najčešće se primjenjuje Mg-sulfat (EPSO TOP) te prihrana gnojivima na bazi kalija (FINAL K ili FOLIARTAK K50)

Primjena specijalih proizvoda

U ovoj grupi proizvoda nalaze se preparati koji povećavaju otpornost na plamenjaču i ostale bolesti lista. To su COPFORT (bakreni glukonat) sa izrazitim sistemičnim učinkom. Primjena ovog preparata je vrlo važna, naročito u vlažnim godinama kada je pritisak plamenjače jako veliki.

Copfort. Folijarno gnojivo na bazi bakra za krumpir
COPFORT. Gnojivo na bazi bakrenog glukonata sa sistemičnim učinkom bakra (Cu) protiv plamenjače krumpira

Osim COPFORT-a, u ovoj grupi se nalazi i novi preparat na tržištu, PINOPHYTAL MIX, koji sadrži biljne fenole iz kore drveta, sa dodatkom bakra (Cu).

I zadnji preparat je REDUCTAL PLUS, preparat za zakiseljavanje vode za otopinu pesticida ili gnojiva, sa dodatnom funkcijom okvašivača. Koristi se za bolji učinak folijarnih tretmana.


Kompletan CJENIK FOLIJARNIH GNOJIVA za krumpir možete preuzeti u *.PDF formatu, klikom na donju sliku

Preporučeni cjenik gnojiva za krumpir, sezona 2024

Više o folijarnoj gnojidbi krumpira, pročitajte u stručnom članku Kako folijarna gnojidba krumpira stvara viši prinos gomolja?


Distributeri i prodajni partneri:

HRVATSKA (HR):

  • Kokot Agro d.o.o., Trešnjevka 22, 10 450 Jastrebarsko, tel: 01/5616-370, mail: kokot-agro@kokot-agro.hr
  • Vino Artis d.o.o., Istarska 29, 52 463 Višnjan, tel: 052/449-173, mail: info@vino-artis.hr

SLOVENIJA (SLO):

  • Jurana d.o.o., Limbuška cesta 64A, 2000 Maribor, tel: 02/421-5363, mail: jurana.doo@siol.net