Mikoriza u uzgoju povrća (I) Zašto je mikoriza važna u uzgoju povrća?

Mikoriza u uzgoju povrca

(Zadnja izmjena članka 30/10/2022)

Mikoriza u uzgoju povrća

Intenzivna proizvodnja povrća, zbog želje za visokim i kvalitetnim prinosima uzgajanih kultura zahtjeva obilnu gnojidbu mineralnim gnojivima i čestu primjenu zaštitnih sredstava. U uzgoju se nastoji omogućiti biljci kvalitetno usvajanje hranjiva i vode iz tla, a upravo ga mikoriza može poboljšati. S današnjim trendom promjene takvog stanja, odnosno potražnje za “zdravim” povrćem počela se širiti organsko-biološka proizvodnja, koja ima za cilj proizvodnju povrća bez primjene mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava anorganskog porijekla. Za takav način proizvodnje potrebno je mnogo više znanja, kako o temeljnim spoznajama o biologiji biljaka i o novim tehnologijama uzgoja, tako i o odnosu između biljke i tla, koji predstavlja najvažniju kariku u problematici kvalitetnog usvajanja hranjiva i vode iz tla.

tlo i mikoriza

Što je mikoriza?

Mikoriza je prema najjednostavnijem tumačenju simbioza između gljiva i korijenja biljaka. Točnije tumačenje, bilo bi da je to uzajamna ovisnost biljaka i gljiva. Mikoriza je jedna od najvažnijih, ali još nedovoljno razjašnjenih bioloških zajednica, koja regulira, a time i omogućuje pravilno funkcioniranje ekosistema. Ovakvom zajednicom biljke i gljive, postižu obostranu korist zahvaljujući tome da micelij predstavlja produžetak primarnog korijena.

Gljive imaju idealne uvjete za rast sa stalnom zalihom ugljikohidrata od biljke, dok zauzvrat gljive snabdjevaju biljku fosforom i drugim mineralima koje selektivno upijaju iz tla te povećavaju površinu za uzimanje vode.

Mikorizne gljive isto tako,

  • luče HORMONE RASTA koji potiču rast i grananje korijena,
  • ENZIME koji omogućavaju usvajanje minerala iz organskih oblika i
  • proizvode ANTIBIOTIKE koji mogu pomoći u zaštiti biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu.

Mikorizirane biljke su otpornije na zaslanjenost tla.

Mehanizam olakšanog primanja hranjiva sa može većim dijelom tumačiti strukturnom različitošću korijena i hifa. Gljive su građene od hifa, čiji su pojedini dijelovi mnogo manjeg promjera od promjera korijenovih dlačica, što omogućuje prodiranje hifa i u najsitnije pore tla te osiguravanje mnogo veće površine absorpcije. U mnogim slučajevima tlo sadrži obilje hranjiva u oblicima nedostupnim biljci. Tu nastupaju mikorizne gljive sa sposobnošću transformacije i mobilizacije hranjivih tvari. Mikorizne gljive imaju velike mogućnosti skladištenja vode, kojom tijekom sušnih razdoblja opskrbljuju biljke, dok veliki broj sitnih hifa mogu crpiti čvrsto vezanu vodu u tlu, i time dodatno povećati otpornost poljoprivrednih kutlura na sušu.

Izvor članka: B. Novak i B. Benko (2013) Mikoriza u uzgoju povrća, Gospodarski list 1/2103


KOMERCIJALNI PREPARATI NA BAZI MIKORIZNIH GLJIVICA DOSTUPNI NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

Preparati na bazi gljivica soja Glomus sp.:

1 Comment

  1. Pozdrav uzgajam divovske bundeve i koristim MYKOS mycorrhizae zanima me dali mogu koristiti nekakva umjetna gnojiva za prihranu neznam dali umjetno gnojivo može naškoditi mikorizi u početnoj fazi rasta bundeve koristim organsko gnojivo a kada divovska bundeva počme rasti onda koristim i umjetna gnojiva koja imaju veči udio fosfora i kalija inače moje bundeve rastu oko 500/600kg i ako može neki savjet za zaštitu od bolesti i insekata pozdravć

Postavite vaš upit/razmišljanje

Vaša e-mail adresa se neće javno prikazati u komentiranju članka.


*