Defolijacija jabuke i ostalih drvenastih kultura otopinom UREE Kako pravilno primjeniti otopinu UREE za defolijaciju voćaka?

(Zadnja izmjena članka 19/02/2024)

Defolijacija (prisilno opadanje lista) na kraju vegetativnog ciklusa jabuke otopinom UREE, ali i ostalih drvenastih kultura (kruška, šljiva, breskva i dr.) važan je tehnološki zahvat u modernom voćarstvu. Iako se radi o zahvatu koji se provodi već više od 35 godina, važno je voćare upoznati sa izborom preparata za provedbu defolijacije. Prva testiranja i primjena defolijacije u našim voćnjacima datira još od sredine 70-tih godina.

Koji se preparati primjenjuju za defolijaciju jabuka (drvenastih kultura)?

Osnovni preparat koji se primjenjuje za defolijaciju je koncentrirana otopina UREE. Radi se o jeftinom i učinkovitom sredstvu koji se primjenjuje u koncentraciji od 5-7%. Tretman se obavlja krajem listopada/početkom studenog ovisno o sorti jabuke i stanju vegetacije. Optimalni rok za primjenu otopine UREE za defolijaciju je od početka faze promjene boje lista (promjena od zelene prema žutoj boji) pa do početka opadanja prvih listova. Ako se jednostavnim testom odvajanja peteljke od grane primjeti da se lišće lako otkida, znak je da se razvilo plutasto tkivo (za zatvaranje rane nakon pada peteljke) te više nije pogodno provoditi defolijaciju otopinom UREE.

Koje su koristi od defolijacije jabuke (drvenastih kultura)?

Brojnim istraživanjima ali i redovnom primjenom u praksi, utvrđene su brojne prednosti defolijacije voćaka primjenom otopine UREE.

  • Kod nasada/sorata sa dugom i bujnom vegetacijom, defolijacijom se pravovremeno opadanje lista, te priprema voćaka za period zimskog mirovanja.
  • Zbog opadanja lista značajno se smanjuje razvoj fuzikladija na lišću na kraju vegetacije i time smanjuje potencijal novih zaraza na početku sljedećeg vegetacijskog ciklusa
  • Ubrzava se razgradnja otpalog lišća
  • Voćka se opskrbljuje potrebnom količinom dušika (N) jesensko-zimski razvoj korijena, koji se dešava nakon opadanja listova na nadzemno dijelu stabala
  • Stvara se zaliha potrebnih količina dušika (N) za start slijedeće vegetacije (posebno važno ako su na početku novog vegetacijskog ciklusa nepovoljni klimatski uvjeti, poput niske temperature i visoke vlage u tlu)
  • Potiče se pravilno dozrijevanje pupova koji su time veće otpornosti na niske temperature tijekom zimskog perioda
  • Početak zimske rezidbe u pravo vrijeme

Za defolijaciju jabuke i ostalih drvenatih kultura koristi se otopina UREE u koncentraciji od 5% (5 kg/100 lit. vode).

Defolijacija jabuke otopinom uree
Defolijacija jabuke je važan tehnološki zahvat u modernom uzgoju jabuka sa nizom prednosti i jednostavnom primjenom.

Problemi kod primjene otopine UREE za defolijaciju jabuke

Osnovni problem javlja se kod mekih i blagih jeseni/zime kad su temperature zraka visoke, te je vegetacija voćaka još uvijek dosta intenzivna, U takvim uvjetima, primjena otopine UREE samo će produžiti vegetaciju, te će izostati očekivani učinak defolijacije. Stoga je potrebno uvoditi nove tehnološke mogućnosti za defolijaciju voćaka.

Od novih tehnoloških mogućnosti, defolijacija jabuka i ostalih drvenastih kultura moguće je učinkovito provesti i primjenom:

  • Otopinom mikroelemenata (bakra) visoke koncentracije u helatnom obliku. Najčešće se radi primjena otopine EDTA helata bakra ili kombinacija EDTA helata bakra i mangana. Prosječna doza primjene je 5 kg/ha, te se najčešće primjenjuje gnojivo Tradecorp Cu (proizvođač Tradecorp, Španjolska) koji sadrži 14,5% Cu-EDTA helata (više o gnojivu na slijedećem linku: Tradecorp Cu.) ili gnojiva Mikrochelat Cu-15 (proizvođač Intermag, Poljska) koji sadrži 15,0% Cu-EDTA helata.
  • Primjena posebnih preparata na bazi bakra za defolijaciju drvenastih kultura, poput preparata COPFALL (proizvođač Altinco, Španjolska)
Copfall bakreni preparat za defolijaciju jabuke
Novi preparat na bazi bakra za učikovitu defolijaciju jabuke i ostalih drvenastih kultura kao zamjena za primjenu UREE kod viših temperatura u jesensko-zimskom periodu
Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info