Stanje organske (ekološke) poljoprivredne proizvodnje FIBL izvještaj od organskoj (ekološkoj) poljoprivrednoj proizvodnji u Svijetu za 2020 godinu

Plodovi rajčice iz organskog uzgoja

(Zadnja izmjena članka 02/03/2020)

U izdanju Istraživačkog instituta za organsku poljoprivredu (FiBL, Švicarska) publiciran je izvještaj o organskoj (ekološkoj) poljoprivrednoj proizvodnji na globalnoj svijetskoj razini (uključene su sve zemlje). Autori izvještaja su cijenjeni stručnjaci iz prodručja organske poljoprivredne proizvodnje H. Willer, B. Schlatter, J. Travniček, L. Kemper i J. Lernoud.

Cijeli izvještaj dostupan je na slijedećem linku (na engleskom jeziku): The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2020.

Svakako, trend uzgoja organske hrane u stalnom je porastu, pa se ti trendovi mogu uočiti i u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj. O stanju u ekološkoj vinogradarskoj proizvodnji pisali smo u jednom od predhodnih članaka (Stanje ekološkog vinogradarstva u Republici Hrvatskoj) ali smo isto tako svjedoci i velikog broja negativnih primjera u ekološkoj proizvodnji; od uzgoja “za poticaje”, kao na primjenu uzgoja oraha (Dvaput više hektara pod orasima od 2012., plodova dvostruko manje) pa do različitih malverzacija u označavanju i prodaji ekoloških proizvoda na tržištu.

A kako izgleda proizvodnja u brojkama za vodećih 10 država na području Europe može se vidjeti na sljedećoj slici; od velikih 290.000 ha u Frnacuskoj do 67.789 ha u Rumunjskoj. Tri vodeće države u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji (Francuska, Španjolska i Njemačka) obrađuju gotovo 600.000 ha.

Slika 1. Površina pod ekološkim uzgojem u nekoliko vodećih država na području Europe (izvor: The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends 2020, FiBL, Švicarska)