Primjena biostimulatora i 5 najčešćih pogrešaka kod izbora Zašto primjena biostimulatora ne daje očekivane rezultate nakon primjene?

(Zadnja izmjena članka 14/06/2024)

Kako je počela primjena biostimulatora?

Biostimulatori su na tržištu prisutni već više od 15 godina; možda čak i 20-tak i koju više. Radi se o širokoj grupi proizvoda koji imaju biostimulativni učinak, odnosno učinak protiv stresnih uvjeta. Jedini kompletan stručni članak o biostimulatorima možete pročitati na portalu Gnojidba.info; BIOSTIMULATORI.

Na tržištu Hrvatske, prvo povjesno mjesto svakako pripada biostimulatoru DRIN, koji je otvorio prostor za sve ostale koji su se kasnije pojavili na tržištu. Svega godinu nakon Drina, na tržištu se javlja prvi kompleksni biostimulator Amalgerol (koji uskoro postaje AMALGEROL ESSENCE) te DELFAN PLUS i POLYAMIN. Tek nekih 10-tak godina kasnije, javljaju se novi proizvodi i novi brendovi na tržištu, te ih danas samo na tržištu ima gotovo 100. I svi su SUPER. Svi su proizvodi NOVE NAPREDNE TEHNOLOGIJE. I svi imaju IZVAREDAN UČINAK…..ali?

Uvijek postoji jedan “ali”.

Ako su svi super, proizvodi nove napredne tehnologije, izvarednog učinka, gdje je onda priča zapela u stvarnosti? U primjeni na polju? Kada poljoprivrednici ostaju bez OČEKIVNOG UČINKA I BEZ NOVACA U NOVČANIKU?

Koje su to 5 najčešćih pogrešaka kod izbora i primjene biostimulatora?

Primjena biostimulatora u proizvodnji povrća
Primjena biostimulatora postala je redovna tehnološka mjera u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te je izbor kvalitetnog proizvoda vrlo važna

1. Svi biostimulatori su isti

NISU.

Kao što niti sve auto gume, istih dimenzija, nisu iste (iako su im mjere potpuno identične), sastav gume i gaznog sloja je vrlo različit, pa tako postoje premium, vrhunske marke guma kao što su Continental ili Goodyear, i gume, koje gumom nazivaju jer imaju samo takav izgled, poput potpuno nepoznatih indijskih, pakistnskih ili egipatskih marki.

Tako je i kod biostimulatora; nisu svi biostimulatori isti.

Biostimulatori poznatih svjetskih brendova (Rovensa Next, Yara, Valagro, Compo, Biolchim, Timac, Carbotecnia) su nedvojbeno kvalitetniji proizvod u svakom segmentu, od ostalih manje poznatih i nepoznatih brendova, koji nemaju standrdizirane procese proizvodnje niti ujednačenu kvalitetu sirovine za proizvodnju biostimulatora.

Posebno diskutabilna grupa po pitanju kvalitete su tzv. PREPAKIRANI biostimulatori, koje distirbuteri (ne proizvođači) sami prepakiravaju, uglavnom kupujući jeftine biostimulatore sa kineskog ili indijskog tržišta.

Tko je probao, zna o čemu pišem. Tko nije probao, neka sam kupi SUPERBIO, MEGABIO, NIKADBIO, NEKADBIO i neka sam proba. Svaka se škola plaća; neka i više puta.

Ovdje je priča jasna. Kvalitetna sirovina je skupa sirovina, i kvalitetan biostimulator odgovarajuću cijenu.

Ali NAJSKUPLJI BIOSTIMULATOR je jeftini biostimulator bez učinka. Kada ste potrošili vrijeme, novac, primjenili u polju i učinak nula.

Primjena biostimulatora loše kvalitete i štete na cvijetu jabuke
Čest primjer primjer primjene biostimulatora loše kvalitete i štete od niskih temperatura u fazi cvatnje jabuke

2. Biostimulatori su skupi.

NISU.

Sve današnje moderne sorte i hibridi u poljoprivrednoj proizvodnji, da bi postigli svoj makisimalni prinos; kako po kilogramima tako i po kvaliteti, moraju rasti gotovo u uvjetima bez stresa.

Agroekološki uvjeti su nepredvidljivi, i redovna primjena kvalitetnih biostimulatora pomaže u ostvarenju visokog i kvalitetnog prinosa. Prosječna cijena biostimulatora za 1 ha iznosi oko 20,00 EUR za kvalitetne biostimulatore ili 2,00 CENTA za 10 m2 površine na kojem se može kod nekih kultura ubrati i 10-tak kilograma prinosa.

Ali percepcija visoke cijene je osobna stvar svakog kojeg kupuje biostimulator; jednako kao i kupnja kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na polici dućana. Jer, nitko ne mora kupiti lošu proizvod na polici dućana.

3. Svi biostimulatori rade isto

NE.

Još jedan mit, koji nema nikakvog temelja; niti znanstvenog niti praktičnog. Svaki biostimulator ima svoj sastav (najčešće se naziva aminogram) i svaka komponenta, pojedina aminokiselina ima svoju specifčinu ulogu.

Primjerice, aminokiselina PROLIN je vrlo važna za povećanje otoprnosti na stresne uvjete zbog promjene temperature zraka; kako na niske temperature na početku vegetacije, tako i kod pojave visokih temperatura tijekom ljeta. S sruge strane, aminikiselina LIZIN ima važnu ulogu u brzom metabolizmu hraniva u biljci, i time direktno utječe na povećanje prinosa.

Svaka komponenta unutar biostimulatora ima svoju specifičnu ulogu, i prema tome treba birati biostimulatore. Naravno, ako vam prodavač krije sastav biostimulatora, sigurno nije riječ o kvalitetnom i UČINKOVITOM biostimulatoru.

AMINOGRAM je prikaz količine pojedinih aminokiselina u biostimulatoru, i gotovo je ključni parametar oko izbora biostimulatora i njegov učinak u primjenu u polju.

Svi proizvođači posjeduju AMINOGRAME za svoje proizvode, međutim, samo proizvođači kvalitetnih biostimulatora spremnu su javno prikazati aminograme za svoje proizvode.

Slika 1. AMINOGRAM biostimulatora Delfan Plus (proizvođač Rovensa Next; ex. Tradecorp) koji je na tržištu više od 15 godina i ima dokazani učinak u brojnim stresnim uvjetima. Snažna kombinacija glicine, glutaminske kiseline i proline, siguran učinak protiv stresa

Biostimulator Delfan Plus aminogram

 

4. Samo biljne aminokiseline su dobre????

NE.

Nažalost, još jedna tvrdnja, koja koristi samo prodavačima biostimulatora, dok poljoprivrednici nemaju nikakve koristi od ove trgovačke besmislice.

Aminokiselina kao jedna od najčešćih komponenata unutar biostimulatora, ima svoju strukturu ili kemijski sastav. Bez obzira na porijeklo sirovine (životinjska sirovina, biljna sirovina ili sintetska dobivena aminokiselina u laboratoriju) biljka ne čini razliku. Iako priča zvuči vrlo zgodno, “biljne aminokiseline” to je još jedna trgovačka podvala.

5. Peptidi su važni

NE. I OVAJ PUTA NE.

Visoka količina peptida je znak da se radi o biostimulatoru loše kvalitete.

Peptidi su spojevi koji nastaju na početku razgradnje sirovine za proizvodnju biostimulatora. Ako proces nije doveden do kraja, u takvom proizvodu se nalazi visoka količina peptida, a vrlo mala količina slobodnih aminokiselina.

A jedini aktivni dio u biostimulatorima na bazi aminokiselina su SLOBODNE AMINOKISELINE a ne peptidi.

Visoki prinos kvalitetnih plodova jagode nakon primjene biostimulatora visoke kvalitete
Kvalitetan prinos plodova jagode nakon primjene biostimulatora provjerene kvalitete

Autor članka: 
dr.sc. David Gluhić, dipl.ing.agronomije
Autor velikog broja članaka na temu gnojidbe poljoprivrednih kultura. Zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju još od malih nogu. Nepresušni izvor savjeta kako pravilnom gnojidbom ostvariti veći i bolji prinos.
Kontakt (mob.): 098/435-129
e-mail: david.gluhic@gnojidba.info